Slik tilbakestiller du din PC, Mac eller mobil til fabrikkstandard (2024)

Slik gjør du en tilbakestilling til fabrikk

Den spesifikke prosessen for å utføre en tilbakestilling av fabrikken varierer fra plattform til plattform, men kan gjøres på hvilken som helst enhet via innstillingsmenyen. Og husk, tilbakestilling av fabrikk sletter permanent alle lokalt lagrede brukerfiler, så sørg for å gjøre detsikkerhetskopiere bildene og andre dataførst.

Vi vil lede deg gjennom hvordan du tilbakestiller fabrikken på hvilken som helst plattform, starter med iOS-enheter, etterfulgt avAndroid,Windows, ogMac os.

Fabrikktilbakestilling på iOS

Slik gjør du en fabrikktilbakestilling på iOS:

  1. Gå tilInnstillinger>Generell>Overfør eller tilbakestill iPhone(eller iPad).

    How to Factory Reset Your PC, Mac, or Mobile (1)
  2. Trykk påSlett alt innhold og innstillinger, deretterFortsette. Vent til prosessen er ferdig med å slette alt fra telefonen.

    How to Factory Reset Your PC, Mac, or Mobile (2)
  3. Hvis du vil gjenopprette dataene dine fra en sikkerhetskopi, vil dette alternativet være tilgjengelig når du starter opp iPhone eller iPad etter tilbakestillingen.

Hvis du gjør en tilbakestilling tilfjerne spionprogrammer fra din iPhone, det vil ikke alltid bli kvitt det, og noen rester kan lure i sikkerhetskopien din, så installerpålitelig anti-spyware programvareetter tilbakestillingen.

Fabrikktilbakestilling på Android

Slik tilbakestiller du til fabrikkinnstillingene på en Android-telefon eller -nettbrett. Skjermbildene er av en Samsung-enhet, og den spesielle menyteksten kan variere litt mellom Android-modeller.

  1. Gå tilInnstillinger>Generell ledelse>Nullstille.

    How to Factory Reset Your PC, Mac, or Mobile (3)
  2. Trykk påTilbakestilling til fabrikkdata.

    How to Factory Reset Your PC, Mac, or Mobile (4)

Mens en tilbakestilling til fabrikken burdeødelegge spyware på en Android, den beste måten å bli kvitt det på er ved å bruke enanti-spyware verktøy. Dette vil også fjerneAndroid-spyware som fungerer selv når telefonen er av.

Fabrikkinnstilling på Windows

Før du følger instruksjonene om hvordan du tilbakestiller Windows 10 og 11, husk å sikkerhetskopiere datamaskinen. Windows har et innebygd verktøy somlager et øyeblikksbilde av PC-en dinslik at du kan laste den på nytt senere.

Og hvis du gjør en tilbakestilling til fabrikk fordi du vil at datamaskinen skal føles som ny igjen, bør du vurdere å lære hvordan du rydder opp og øker hastigheten på Windows 1 først for å se om dette hjelper.

Windows 10

Slik tilbakestiller du enWindows 10datamaskin:

  1. KlikkStart, deretterInnstillinger.

    How to Factory Reset Your PC, Mac, or Mobile (5)
  2. KlikkOppdatering og sikkerhet.

    How to Factory Reset Your PC, Mac, or Mobile (6)
  3. KlikkGjenoppretting. Klikk på "Tilbakestill denne PCen".Kom i gang.

    How to Factory Reset Your PC, Mac, or Mobile (7)
  4. KlikkFjern alt.Søppelfilerogskadevarekan bli værende hvis du velger "Behold filene mine."

    How to Factory Reset Your PC, Mac, or Mobile (8)

Prosessen for en tilbakestilling av Microsoft Surface-fabrikk er stort sett den samme. Du må baresveipfra høyre side og trykkInnstillinger, fortsett deretter fra trinn 2 ovenfor.

Hvis du tilbakestiller og trenger å feilsøke Windows-installasjonsfeil, er det mange diagnose- og reparasjonsverktøy tilgjengelig, inkludert Systemgjenoppretting.

En annen ting å merke seg er at datamaskinprodusenter (f.eks. ASUS, HP, Alienware og Lenovo) ofte laster enheter medbloatware— den kommer tilbake etter en tilbakestilling av fabrikken. Lærehvordan bli kvitt bloatwarefor en raskere og renere opplevelse.

Windows 11

Slik gjenoppretter du fabrikkinnstillingeneWindows 11:

  1. KlikkStart, deretterInnstillinger.

    How to Factory Reset Your PC, Mac, or Mobile (9)
  2. ISystem, klikkGjenoppretting.

    How to Factory Reset Your PC, Mac, or Mobile (10)
  3. KlikkTilbakestill PC.

    How to Factory Reset Your PC, Mac, or Mobile (11)
  4. KlikkFjern alt. Søppelfiler og skadelig programvare kan forbli hvis du velger «Behold filene mine».

    How to Factory Reset Your PC, Mac, or Mobile (12)

Slik tilbakestiller du en datamaskin til fabrikkstandard uten passordet ditt

Glemt Windows-påloggingen? Slik tilbakestiller du datamaskinen til fabrikkinnstillinger uten passord:

  1. Mens du holderSkiftetasten, klikk påMaktikon ogOmstart.

  2. Du vil se en skjerm som sier "Velg et alternativ." KlikkFeilsøking.

  3. KlikkTilbakestill denne PC-en, klikk deretterFjern altellerBehold filene mine(hvis du ikke har skadelig programvare og beholder PC-en).

  4. Du må kanskje velge flere alternativer for hvordan du vil installere Windows på nytt.

Fabrikktilbakestilling på Mac

Har du alt sikkerhetskopiert? Ok, her er hvordan du gjør en tilbakestilling av fabrikken på Ventura MacOS:

  1. Gå tileplemenyen og klikkSysteminnstillinger.

    How to Factory Reset Your PC, Mac, or Mobile (13)
  2. KlikkGenerell, deretterOverfør eller Tilbakestill.

    How to Factory Reset Your PC, Mac, or Mobile (14)
  3. KlikkSlett alt innhold og innstillinger.

    How to Factory Reset Your PC, Mac, or Mobile (15)

Kjører du fortsatt Monterey eller en eldre versjon av MacOS? Det er enda færre trinn: bare klikk påeplemenyen, daSystemvalg, og klikk på "System Preferences"-menyenSlett alt innhold og innstillinger.

Nå som datamaskinen din kjører som ny igjen, må du sjekke utultimate sikkerhetsguiden for Macog utstyr deg med automatisk vedlikeholdsprogramvare av topp kvalitet somAVG TuneUp for Mac.

Hvis du er her fordi du vil slettenoenfiler permanent, men ikkealle, en tilbakestilling av fabrikken er sannsynligvis overkill. Sjekk ut hvordan du sletter filer permanent på en Mac i stedet.

Hva er en fabrikktilbakestilling?

En tilbakestilling av fabrikken er et alternativ for å gjenopprette en enhet til slik den var da den ble kjøpt. Enheten går tilbake til programvaren og innstillingene den opprinnelig ble levert med, slik at alle brukerdata og applikasjoner du lastet ned blir slettet.

Sletter en tilbakestilling av fabrikken alt?

Hva gjør en tilbakestilling til fabrikk? Den sletter alt som ble installert etter at enheten forlot fabrikken, og returnerer enheten til en ubrukt tilstand. Sikkerhetskopier alt først, slik at du kan installere filene og appene dine på nytt etter tilbakestillingen. Sørg deretter for at du oppdaterer all programvaren din så snart du installerer den på nytt.

Hva er forskjellen mellom hard tilbakestilling, systemgjenoppretting og fabrikkinnstilling?

Selv om de deler ordet "tilbakestilling", er en fabrikktilbakestilling og en hard tilbakestilling veldig forskjellige ting. Og en systemgjenoppretting er noe helt annet. Her er hva hver av dem gjør:

  • ENtilbakestilling til fabrikksletter alle brukerdata og går tilbake til den fabrikkinstallerte programvaren.

  • ENsystemgjenopprettinginstallerer operativsystemet på nytt, men påvirker ikke brukerdata. Dette er en trygg måte å løse programvareproblemer uten å miste viktige filer.

  • ENhard tilbakestillingbetyr å starte en enhet på nytt. Den sletter eller installerer ikke noe, men kan hjelpe en treg eller frossen enhet til å begynne å fungere igjen.

En systemgjenoppretting er flott når du prøver detreparere ødelagte Windows-systemfiler, fordi hovedfunksjonen er å installere operativsystemet på nytt. Det kan også være en måte åfikse Windows Update-feilsiden problemet sannsynligvis finnes i systemfiler.

Når du skal tilbakestille fabrikken

Du bør tilbakestille fabrikken når du vil:

  • Løs funksjonsfeil.

  • Fjern avirus,løsepengevare, eller andre typer skadelig programvare.

  • Slett personlig informasjon før du selger elleravhending av en enhet.

Men det er mange funksjonsfeil som kan løses uten gjør en tilbakestilling av fabrikken. For eksempel hvis du harWindows Update-feil, prøv å fikse enheten med en hard tilbakestilling eller en systemgjenoppretting.

Hvordan fikser du en datamaskin som fortsetter å starte på nytt? Kjør en skanning mot skadelig programvare og avinstaller de nyeste appene. Hva om det er telefonen din som fortsetter å starte på nytt? Oppdater operativsystemet og se om det gjør susen.

Hvis du prøvergjenopplive en gammel PC, kan du frigjøre diskplass uten å gjøre en tilbakestilling av fabrikken. Huske,datagjenoppretting etter en tilbakestilling av fabrikken er umulig.

Hva er fordelene med en fabrikktilbakestilling?

Her er hovedfordelene med en fabrikktilbakestilling:

  • Enheten din får en ny start.

  • Plassen er ryddet og programmer fjernet.

  • Det kan løse programvare- og operativsystemproblemer.

  • Data fjernes, og beskytter personvernet ditt hvis du resirkulerer en enhet.

  • Hver PC blir tregere over tid, og en tilbakestilling kan hjelpe deg med å øke hastigheten.

Det ermåter å få PCen til å gå raskereuten å slette alt. Du kan ogsårydde opp i en Macogfå fart på en Macslik at den er som ny. Og du kangi Android mer plass, hastighet og batterilevetiduten å ta ekstreme tiltak.

Få mest mulig ut av systemet ditt med AVG TuneUp

En av de beste tingene du kan gjøre etter en tilbakestilling er å installere programvare som forhindrer at enheten din blir tregere.AVG TuneUptar seg av rot ved å rydde plass, forbedrer ytelsen og oppstartshastigheter ved å avinstallere apper du ikke trenger, og oppdaterer programmene dine automatisk. Prøv det gratis i dag.

Last ned AVG TuneUpFree prøveversjon

Få det forAndroid,Mac

Skaff deg AVG TuneUp

Få det forAndroid,PC

Skaff deg AVG TuneUp for Mac

Få det forPC,Android

Vanlige spørsmål om tilbakestilling av fabrikk

Vil fabrikktilbakestilling av en telefon rense skadelig programvare, virus og annen skadelig programvare?

En tilbakestilling til fabrikken vil vanligvisbli kvitt et virus eller skadelig programvare på datamaskinen din. Det er ingen forskjell om det er detskadelig programvare eller et virus; en tilbakestilling tørker ut alt. Men begge kan komme tilbake hvis du gjenoppretter alle data og innstillinger fra en sikkerhetskopi, så sørg for at du installererInternett-sikkerhetsprogramvarerett etter en tilbakestilling.

Må jeg laste ned alle appene og filene mine på nytt etter en tilbakestilling av fabrikken?

Ja det skal du. Så hvor lang tid tar det å bli vant til en tilbakestilling av fabrikken? Det kommer helt an på. Du kommer til å miste innstillingene, og det kan ta uker før du føler deg like produktiv som før.

Gjenoppretting fra en sikkerhetskopi gjør det mye raskere - alle filene dine, nettleserinnstillingene og appinnstillingene vil fungere på samme måte.

Hvor lang tid tar en tilbakestilling til fabrikk?

Fabrikkinnstilling kan ta lang tid. Det vil ta en time eller så for telefoner, men bærbare datamaskiner kan ta opptil tre timer - og stasjonære datamaskiner kan ta mer tid hvis harddisken er veldig stor.

Slik tilbakestiller du din PC, Mac eller mobil til fabrikkstandard (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Lilliana Bartoletti

Last Updated:

Views: 6251

Rating: 4.2 / 5 (73 voted)

Reviews: 80% of readers found this page helpful

Author information

Name: Lilliana Bartoletti

Birthday: 1999-11-18

Address: 58866 Tricia Spurs, North Melvinberg, HI 91346-3774

Phone: +50616620367928

Job: Real-Estate Liaison

Hobby: Graffiti, Astronomy, Handball, Magic, Origami, Fashion, Foreign language learning

Introduction: My name is Lilliana Bartoletti, I am a adventurous, pleasant, shiny, beautiful, handsome, zealous, tasty person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.